Takfotsplåtar

Tröskelskydd: viktigt fuktskydd för taket

Tröskelskydd kallas bland annat också för takfotsband. De är fästa vid de så kallade takfoten. Där ser de till att vattnet inte rinner under takets kant när det regnar, utan i rännan som det är tänkt.

Det viktigaste om takfoten i en översikt

  • Takfalsar installeras vid takfoten för att skydda takets kant från vatteninträngning.

  • Avdragsremsor kan vara användbara att montera på bostadsfastigheter samt i trädgårdsskjul, garage och carportar.

  • Trågsidor är vanligtvis tillverkade av koppar, titanzink, stålplåt eller aluminium.

  • Med metallrännor är det viktigt att se till att materialet är kompatibelt när man köper rågsidor.

Vad är en takfoten ?

Takfoten är en vikta band av plåt som fästs vid takfoten. Det hjälper till att se till att regnvatten som samlas upp kan rinna ner ordentligt i rännorna och inte orsaka fuktskador på taket.

När ska en takfotsfönsterlist monteras?

Om det är obligatoriskt att installera en takfotsgardin kan inte sägas på ett generellt sätt. Beroende på takets utformning är det trots allt fullt möjligt att installera rännan på ett sådant sätt att den förhindrar regnvatten från att rinna in under takpannorna vid takfoten, även utan en extra takfotslist.

Tänk dock på att det är särskilt viktigt i regioner med mer nederbörd att regnvattnet kan rinna ordentligt in i rännan och att taket är helt tätt. Annars är fuktskador på byggnaden, som är tidskrävande och kostsamma att reparera, vanligtvis inte långsamma.

Applicera takfoten korrekt

För att takfoten ska kunna fylla sin funktion är det naturligtvis viktigt att den installeras korrekt. På hustak monteras takfotslisten vanligtvis under den sista raden av takpannor vid takfoten. För att säkerställa att den håller sin position på ett tillförlitligt sätt fästs plåten på plats med skruvar.

För att installationen ska kunna påbörjas måste plåten först kapas till rätt längd. För att säkerställa bästa möjliga vattentäthet bör de enskilda takfotsremsorna överlappa varandra något. För detta ändamål är det nödvändigt att ta bort en bit av sömmen på sidorna, vilket vanligtvis inte är något problem med en plåtsax.

För att täta övergångarna mellan två ark är det en bra idé att använda ett lämpligt fogmassa som är färdig att använda och som kan spridas ut och enkelt appliceras på takfoten med hjälp av en pensel.

Den förmonterade takfoten sticker ut i rännan och säkerställer på så sätt att vattnet vid regn inte tränger in i taket under takpannorna, utan kan ledas som önskat via rännan och de anslutna stuprören till avloppssystemet eller samlas upp i regntunnor för bevattning av trädgården.

Takfoten är gjord av olika material

Takfoten är gjord av olika material. Du kan vanligtvis välja mellan modeller av titanzink, koppar, stålplåt och aluminium. Naturligtvis har materialet ingen inverkan på takfotsremsans grundläggande funktion.

Det finns dock vissa skillnader när det gäller bl.a. väderbeständighet. Dessutom oxiderar vissa metaller, till exempel koppar, med tiden, men det kan vara önskvärt på grund av den patina som bildas.

När du köper, tänk också på att alla metaller inte är kompatibla med varandra. Beroende på vad din hängränna är tillverkad av kan du därför vara något begränsad i ditt val av matchande takfötter.

För att undvika korrosion är det till exempel inte tillrådligt att kombinera koppar med titanzink eller galvaniserat stål. Om ditt hems hängrännor däremot är gjorda av plast behöver du inte oroa dig i detta avseende.

Takfoten för trädgårdsskjul och garage

Installationen av takfotsfönster är inte uteslutande reserverad för bostadshus, utan är ibland också användbar för trädgårdsskjul, garage och carportar. Där fyller takfoten samma funktion som på ett normalt hustak genom att se till att vatten inte kan komma in under taket och orsaka skador.

Vad ska man tänka på när man köper takfoten?

Självklart måste takfoten inte bara vara tillverkad av ett lämpligt material, utan den måste också ha rätt bredd. Dessutom är det viktigt att takfoten böjs i rätt vinkel. Hur stor den måste vara beror på vinkeln mellan taket och rännan.

För att säkerställa att takfoten passar är det bra att mäta noggrant innan du köper den. Det är trots allt mycket irriterande att upptäcka under installationen att det tidigare inköpta materialet inte kan användas och måste bytas ut.

Köp högkvalitativa takfotsfönster online

Om du behöver takfoten för taket på ditt hus, eller någon annan byggnad som t.ex. ett trädgårdsskjul eller garage, är vår butik rätt plats för dig. I vårt sortiment hittar du högkvalitativa takfotsfönster i olika utföranden.

Köp matchande takfotsfönster och många andra produkter för takavvattning bekvämt online och få din beställning levererad direkt hem till dig. Hos oss kan du räkna med låga priser, enastående produktkvalitet och förstklassig kundservice.