Jordankare

Grundankare: säker fastsättning för Rabattkant och rabatter

 

Rabattkant är ett utmärkt verktyg som är oumbärligt i trädgårdsdesign. Beroende på utformningen kan det vara användbart att använda markankare.

 

Ett lämpligt markankare säkerställer att gräskanten sitter perfekt och förblir permanent på plats. De kan därför vara praktiskt taget oumbärliga, särskilt i mycket lösa jordar.

 

Om du också väljer högkvalitativa material när du köper dina jordankare kan du vara säker på att de kommer att ha en särskilt lång livslängd.

 

Vad är ett markankare?

 

Som namnet antyder är ett jordankare ett ankare som används för att säkra ett föremål i marken. Enkelt uttryckt liknar ett markankare en stor spik som slås ner i marken.

 

Dessa praktiska markankare finns dock i olika utföranden, så de kan inte alltid slås fast med en hammare, utan måste i vissa fall skruvas fast. Båda modellerna har sitt berättigande, men både den avsedda användningen och markförhållandena måste beaktas vid valet.

 

Hammer- och skruvförankringar

 

När du köper markankare kan du bland annat välja mellan så kallade slagankare och markankare för skruvning. Slagankare är i princip enkla stavar, varav vissa har taggar.

 

I den övre änden har de vanligtvis ett fästalternativ, till exempel en krok eller en vinkel. Slagankare är mycket lätta att slå ner i marken med en hammare. De är särskilt bra att använda på steniga och hårda underlag. När ett sådant markankare väl har drivits ner i marken är det vanligtvis svårt att ta bort det, vilket gör det till en säker lösning.

 

Skruvade markankare kan jämföras med överdimensionerade skruvar. Det krävs en vridande rörelse för att driva in dem i marken. Det bästa sättet att installera dem är att använda en stång som hjälpmedel. Skruvade markankare ger också en hög stabilitet. De kan dock också tas bort mycket lätt genom att rotera dem i motsatt riktning.

 

Grundankare för gräsmattor

 

Grundankare är bra för bland annat Rabattkant. De ger extra stabilitet och bör alltid användas när gräskanten inte har tillräckligt stöd i marken. Detta är ofta fallet, till exempel vid grusjordar eller när Rabattkant sätts i sluttningar.

 

Det är dessutom lämpligt att säkra Rabattkant med en profilhöjd på mer än tio centimeter med lämpliga markankare. På så sätt säkerställer du att din gräskant har god stabilitet och att den inte kan glida när den väl har satts in.

 

Insättandet av Jordankarear innebär inte något större extra arbete. Samtidigt har användningen av praktiska fästelement många fördelar. Förutsatt att den gräskant du har valt och att markens beskaffenhet kräver det, bör du därför inte på något sätt avstå från att använda lämpliga markankare.

 

Långvariga markankare av stål

 

Den sura miljön i jorden utgör en särskild utmaning för material som placeras i jorden. Precis som själva gräskanten måste därför markankrarna som används för att hålla den på plats vara så rostfria och väderbeständiga som möjligt.

 

Och annars kommer korrosionen inte att dröja länge och det är bara en tidsfråga innan du måste byta ut din gräskant, inklusive markankrarna. Använd därför alltid markankare av lämpligt material, till exempel galvaniserat stål.

 

På så sätt kan du vara säker på att din gräsmatta och dina rabatter får en särskilt lång livslängd och att du slipper onödigt extraarbete när du utformar din trädgård.

 

Om du vill använda Rabattkant av cortenstål finns det förresten också lämpliga markankare för dessa. Det är därför inga problem att ge hela gräskanten det önskade rostutseendet. Eftersom cortenstål endast rostar ytligt är markankare av detta material mycket stabila och hållbara trots sitt ovanliga utseende.

 

Billiga markankare av plast

 

Inom särskilt robusta och hållbara markankare av galvaniserat stål eller cortenstål finns det även markankare av plast. Dessa kostar vanligtvis betydligt mindre. De är dock vanligtvis väderbeständiga och okänsliga för UV-ljus.

 

Men markankare av plast är vanligtvis inte lämpliga som markankare för Rabattkant. Detta gäller åtminstone om gräskanten i sig är tillverkad av ett material som rostfritt stål och fästmaterialet måste matcha det.

 

Om du däremot vill fästa en ogräsduk eller en skyddande presenning i marken under vintern är markankare av plast en billig lösning som tack vare de taggar som vanligtvis finns med ger mer än tillräcklig säkerhet.

 

Är det nödvändigt med Jordankarear i alla Rabattkant?

 

Det är inte alltid nödvändigt att använda Jordankarear när man installerar Rabattkant. Beroende på vilken modell du väljer kan du till exempel behöva ett betongfundament i stället för att sätta fast gräskanten ordentligt i marken.

 

I det här fallet fyller betongfundamentet samma funktion som ett jordankare och ser till att gräskanten har tillräckligt stöd och inte glider även under stress.

 

Andra användningsområden för Jordankarear

 

Ground anchors finns i olika utföranden för olika användningsområden. De kan inte bara användas som markankare för Rabattkant, utan även för att fästa andra föremål, t.ex. tält, i form av så kallade pinnar.

 

Beroende av detta kan Jordankarear användas till exempel för följande ändamål:

 

  • Fixering av lekstugor för barn

  • Fixering av partytält

  • Fästning av reklambanderoller
  • Tillkommande säkring av en trägunga

  • För att fästa parasoller

 

Som du kan se är användningsområdena för markankare många. I princip är de ett bra val när du vill fästa ett föremål på ett säkert sätt utan att behöva ta till kostsamma, eller snarare permanenta, lösningar som ett betongfundament. Förutsättningen är dock att underlaget tillåter att markankrarna drivs in och att det inte är ett golv av asfalt eller liknande material.

 

Tips för att sätta markankare på rätt sätt

 

Det är bäst att slå ner Jordankarearna i marken med en gummihammare. Om du bara har en hammare med metallhuvud, se till att placera en träbit under den för att undvika att skada Jordankarearna när du slår in dem.

 

Om marken är mycket hård kan du använda en spade för att luckra upp den lite innan du slår in den, om det behövs. Placera Jordankarearna med ungefär en meter mellanrum. Om gräskanten har en total längd på tio meter behöver du därför tio markankare för att säkerställa god stabilitet.

 

Vad ska man tänka på när man köper markankare?

 

Självklart är det viktigt att du letar efter bra kvalitet och väderbeständiga material när du köper dina markankare. Dessutom bör du se till att de markankare du väljer är lämpliga för gräskanten i fråga.

 

Det är definitivt en skillnad om du har valt en bred eller smal gräskant. För att säkerställa en smidig installation måste Jordankarearna ha olika dimensioner beroende på gräskantens dimensioner.

 

 Köp jordankare billigt online

 

Om du letar efter lämpliga kanter för din gräsmatta och dina rabatter har du kommit till rätt ställe. I vårt sortiment hittar du inte bara sängkanter och Rabattkant, utan även matchande tillbehör som markankare.

 

Dessa kan du använda som markankare för dina Rabattkant och på så sätt säkerställa en särskilt hållbar och stabil konstruktion. Beställ dina markankare direkt från vår butik och få dem bekvämt levererade hem till dig.

 

Vid oss får du låga priser och korta leveranstider. Dessutom kan du naturligtvis lita på att våra högkvalitativa markankare har en lång livslängd och därmed uppfyller sin uppgift på bästa sätt.