Rabattkant Med hjulhus

Klippningskant: oumbärlig för okomplicerad gräsmatteskötsel

En tät, grön gräsmatta är många amatörträdgårdsmästares stolthet och en riktig höjdpunkt i vilken trädgård som helst. För att gräsklippningen ska lyckas bra och för att gräset enkelt ska kunna klippas av i kantområdet kan det vara bra att ställa in en klippkant.

Om du letar efter en lämplig klippkant för din trädgård är du precis rätt hos oss. I vår butik hittar du ett urval av högkvalitativa klippkanter som du bekvämt kan beställa online och få levererade.

Det viktigaste om klippning av kant på en gång

 • Röjningsmaskinskanter finns i en mängd olika färger, former och storlekar samt material.

 • Klipparkanter av natursten eller betong är mycket robusta och har hög hållbarhet.

 • Med en klippkant av metall väljer du ett väderbeständigt material och en modern design.

 • Klippkanter av cortenstål övertygar med ett rustikt utseende och god stabilitet.

 • Röjningsband av robust plast kan vara ett kostnadseffektivt och lättinstallerat alternativ till andra material.

 • Det är ingen större utmaning att ställa in en klippkant med lite manuell skicklighet.

 • Klippkanter är också ett förnuftigt inköp när du använder en robotgräsklippare för gräsklippning.

 • Avhängigt av vad som ligger bredvid gräsmattan är det inte alltid nödvändigt att förse alla sidor med en klippkant.

 • I vår butik hittar du ett urval av högkvalitativa klippkanter som du kan köpa online.

Vad är en klippkant?

För de flesta trädgårdsamatörer hör gräsklippning till vardagen. Det är trots allt viktigt att se till att din gräsmatta som du har lagt ut med stor möda frodas till fullo och ger ett välskött intryck. Naturligtvis vill du att gräsmattan i din trädgård ska vara jämn i längd. För att uppnå detta måste du förstås korta av gräset i kanterna.

Avhängigt av förhållandena på platsen är det dock ofta svårt att nå gräskanten med gräsklipparen. Om den gränsar direkt till en vägg eller ett annat hinder kommer det alltid att finnas en remsa med längre gräs kvar där efter klippningen. Nu kan du naturligtvis klippa gräset i kanten för hand. Detta kostar dock mycket tid, som du säkert kan använda mycket mer användbart på annat håll.

Lösningen på detta problem kallas för en klippkant. Detta är en platt kant som du kan lägga runt gräsmattan. På grund av sin bredd ser klippkanten till att det finns tillräckligt med utrymme mellan gräsmattan och de angränsande områdena i trädgården så att gräsklipparen kan nå och klippa grässtråna även där.

För övrigt fungerar klippkanten också som en visuell separation som hjälper till att strukturera trädgården på ett tydligare sätt. En klippkant gör inte bara gräsmattan lättare för dig att sköta, utan är också ett utmärkt inslag i trädgårdsdesignen.

Klippkanter av olika material

Om du vill sätta en klippkant i din trädgård finns det lämpliga produkter av olika material för detta ändamål. Vilket alternativ som är rätt för dig beror på hur din trädgård är utformad och på dina individuella preferenser.

När du köper Rabattkant kan du välja mellan följande material:

 • Natursten

 • Betong

 • Metall

 • Cortenstål

 • Plastik

Rabattkant Med hjulhuser av natursten

Såsom granit fortsätter natursten att vara mycket populär. Beroende på stenarten har de en lång livslängd och hög stabilitet, vilket gör att de kan läggas utan tvekan även i trädgårdsområden med mycket trafik.

Men även om en gräskant av natursten inte är modern kan du välja mellan flera olika typer. Du kan dock välja mellan en rad olika typer av stenar i olika färger och former, så att din nya gräsklippningskant passar särskilt bra ihop med resten av trädgården.

Betongkanter

Kanter finns inte bara i natursten utan även i betong. Betongelement finns i många olika former och storlekar. Dessutom kan du välja mellan flera olika färger. Till exempel är Rabattkant av betong i antracit, grått och rött särskilt populära.

BetongRabattkant kännetecknas av hög stabilitet och god väderbeständighet. Om de har installerats på rätt sätt kommer de att fylla sin funktion i många år utan problem, så du behöver inte räkna med att de behöver bytas ut inom en överskådlig framtid.

Metal Mowing Edge

Om du vill ha en mer modern design för din trädgård kan klippkanter i metall vara ett bra alternativ till natursten och betong.

Metallkanter av hög kvalitet är rostfria och robusta. Du kan alltså vara säker på att din gräsklippningskant kommer att ha en lång livslängd.

Kortenstålsskär

Om du föredrar en gräskant av metall och samtidigt vill ha ett rustikt utseende, är du rätt med en modell av cortenstål. Detta beror på att det bildas ett ytskikt av rost på materialet. Detta ger inte bara cortenstål sin karakteristiska patina, utan säkerställer också att metallen undertill är skyddad från väder och vind.

Detta gör klippkanter av cortenstål extremt hållbara. Med den här varianten väljer du alltså också en lösning av hög kvalitet som du normalt sett kommer att ha glädje av under lång tid.

Rabattkant av plast

Förutom produkter av sten, betong och metall finns det även Rabattkant av plast. Denna variant är vanligtvis särskilt billig att köpa. Dessutom är klippkanter av plast vanligtvis mycket lätta att montera. Beroende på modell kan de formas flexibelt och därmed lätt anpassas till gräskantens lopp.

Och även om många amatörträdgårdsmästare anser att det är ett sämre material kan en klippkant av högkvalitativ plast definitivt imponera med sin höga stabilitet och goda väderbeständighet. I princip finns det därför inget som hindrar dig från att välja detta alternativ när du köper en gräsklipparkant.

Ställ in klippkanten på rätt sätt

För att du ska kunna njuta av din nya klippkant så länge som möjligt är det förstås mycket viktigt att du ställer in den på rätt sätt. Lyckligtvis är detta inte något större problem med lite hantverk och några verktyg.

Den exakta proceduren för att ställa in en klippkant kan variera något beroende på vilket alternativ du väljer och förhållandena på platsen. I grund och botten är de nödvändiga stegen dock alltid ganska lika.

Först sträcker du ut ett räcke som markör för den framtida klippkantens kurs och gräver ett grunt dike längs linjen. Detta bör vara cirka 10 till 15 tum djupare än stenarnas höjd för klippning av kantstenar. Fyll nu på ett lager grus eller sand som grund och komprimera materialet innan du ställer in klippkanten och slår den på plats med en gummiklubba. Kontrollera med ett vattenpass att allting är plant och justera vid behov.

Ovanpå klippkanten ska den ligga i nivå med gräsmattan, så att du kan använda gräsklipparen för att klippa gräset runt kanten utan problem.

Behövs det ett betongfundament för klippkanten?

Många trädgårdsägare förlitar sig på en betonggrund när de lägger en klippkant. Detta har naturligtvis sina fördelar. Betongfundamentet gör att gräsklippningskanten håller sitt avsedda läge på ett särskilt tillförlitligt sätt och inte glider så lätt.

I många fall är det dock inte absolut nödvändigt med en betonggrund, så det finns oftast inget som hindrar dig från att helt enkelt klara dig utan betonggrund när du lägger klippkanten.

Bortsett från detta har en klippkant som läggs i en betonggrund vissa nackdelar. För det första tar det naturligtvis mer tid och arbete att ställa in gräsklippningskanten på detta sätt. Dessutom kan det hända att du i framtiden vill ändra gräsmattans kanter.

Om du har valt att arbeta utan betongfundament behöver du inte göra dig av med gräskanten, utan kan helt enkelt ta bort den från marken och återanvända den. Om du behöver göra om gräsmattan sparar du pengar som du annars skulle behöva investera i en ny gräskant.

Måste gräskanten vara så stor att den omger hela gräsmattan?

Klippkantens uppgift är att se till att gräsklipparens klippdäck kan nå grässtråna vid kanten. För att detta ska fungera måste den ha rätt bredd. Det är dock inte alltid nödvändigt att omge gräsmattan helt och hållet.

Om du behöver sätta en gräskant på alla sidor av gräsmattan beror på vad som finns bredvid den. Om det till exempel finns en trädgårdsväg på ena sidan behöver du inte ha en klippkant där eftersom du kan köra gräsklipparen på vägen. I det här fallet kan du också lägga en smalare gräskant där utan att få problem med gräsklippningen.

Helheten ser dock annorlunda ut om gräsmattan gränsar till rabatter eller om det finns en vägg i direkt anslutning till den. I det här fallet kan du inte köra gräsklipparen, eller åtminstone inte så långt bortom gräskanten som du vill när det gäller rabatter. Du kommer därför bara att kunna klippa området om du har lagt en tillräckligt bred gräskant där.

Oavsett de praktiska fördelarna är det naturligtvis upp till dig om du vill omge gräsmattan helt med en gräskant. Om du vill att rabatterna ska se likadana ut på alla sidor finns det inget som hindrar att du till exempel lägger en gräsklipparkant mellan gräsmattan och trädgårdsgången.

Varför en klippkant är ett bra val för trädgårdsdesign

En klippkant har flera fördelar. Om du har en gräsmatta i din trädgård och det är svårt att nå kanterna är det därför definitivt en bra idé att installera en gräsklippningskant som kan vara till nytta för dig permanent.

En gräsklippningskant ger dig framför allt följande fördelar:

 • Tack vare gräsklippningskanten är det möjligt att klippa gräsmattans kanter utan att du behöver utföra tråkigt och tidskrävande manuellt arbete.

 • Klippkanter finns i många olika utföranden, så du kan enkelt välja en som passar din trädgård.

 • En högkvalitativ klippkant är en utmärkt lösning för att avgränsa gräsmattan på ett visuellt tilltalande sätt.

Vad ska man tänka på när man köper en klippkant?

Om du vill ha en gräskant i din trädgård finns det förstås några saker du måste tänka på när du köper en sådan. Gräsklipparkanten ska trots allt inte bara fylla sin funktion, utan också passa så bra som möjligt i din trädgård och naturligtvis ha en lång livslängd.

Observera i god tid vilket material och vilken färg som är lämplig för dig. Beroende på hur resten av trädgården är utformad kan en helt annan klippkant vara rätt val. I vissa trädgårdar ser en modern gräskant av metall särskilt bra ut, medan en gräskant av natursten, t.ex. granit, kan passa bättre i en annan trädgård.

Frånsett detta bör du naturligtvis se till att gräskanten du väljer är av god kvalitet. Även om det kan vara frestande att spara lite pengar på köpet bör priset inte vara det enda kriteriet för köpet. Tänk på att vädret vanligtvis skadar en sämre gräskant mycket mer, så du kommer troligen att behöva byta ut den tidigare. Detta förvandlar ofta ett förmodat fynd för landskapsarkitektur till en onödig kostnad som dessutom kostar dig extra tid.

Kanter för robotgräsklippare

Tiden är dyrbar och det är inte alla trädgårdsägare som känner för att klippa gräsmattan själva. Det är därför inte förvånande att robotgräsklippare blir alltmer populära. Eftersom de praktiska trädgårdshjälparna på ett tillförlitligt sätt tar över den tråkiga gräsklippningen och ser till att gräset alltid har den perfekta längden.

Som en konventionell gräsklippare har en robotgräsklippare vanligtvis problem med att klippa gräsmattans kantzoner. Med hjälp av en lämplig klippkant kan du dock undvika detta och därmed se till att robotgräsklipparen kan utföra sitt arbete utan problem.

För att klippkanten ska kunna utföra sitt arbete är det nödvändigt att den har rätt bredd. Vad det innebär beror på din robotgräsklippare. Detta beror på att avståndet mellan klippdäcket och kroppens ytterkant kan variera beroende på modell, vilket måste beaktas när man väljer gräsklippningskant.

För enheter med ett så kallat kantläge kan gräsklippningskanten mycket väl vara något smalare än för en enhet som inte har en sådan funktion. När du planerar gräsklippningskanten är det bra om du redan har en robotgräsklippare och därför vet exakt vilken bredd du behöver. Om så inte är fallet är det ibland vettigt att ställa in en något bredare klippkant, så att det inte blir några problem senare när robotgräsklipparen används.

Högkvalitativa klippkanter köper du billigt online

Om du vill köpa en klippkant är du helt rätt i vår butik. Hos oss hittar du högkvalitativa gräsklipparkanter som du kan beställa online på ett enkelt sätt. Köp en klippkant av ditt val hos oss i webbutiken och få ditt köp snabbt och pålitligt levererat till önskad adress.

När du beställer drar du nytta av utmärkt produktkvalitet, låga priser, korta leveranstider och en kundservice som inte lämnar något övrigt att önska. Vi är därför övertygade om att du kommer att bli helt nöjd med din nya klippkant.