Takplåtar

Långvariga takplåtar i olika utföranden

Tak av plåt är inte ovanliga för trädgårdsskjul och redskapsskjul. I bostäder är de däremot fortfarande ganska ovanliga. Trots detta finns takplåtar i olika utföranden och av olika metaller, vilket gör att det ofta inte är lätt att välja en viss variant, åtminstone inte för lekmän.

Det viktigaste om takplåt i en översikt

  • Blåtak är relativt billiga och lätta att installera.

  • Takplåtar finns i olika former, till exempel korrugerade eller trapetsformade.

  • Takplåtar kan tillverkas av olika metaller som rostfritt stål, aluminium, titanzink eller koppar.

  • Tak av plåt används ofta för trädgårdshus, medan de fortfarande är ett undantag för bostadshus.

  • Räcktäckning av bostadshus bör göras av en yrkesman, även om det rör sig om ett plåttak.

Takplattor i olika former

När man talar om takplåt är det inte lätt att dra slutsatser om en viss form. Detta beror på att takplåtar finns i många olika utföranden. Dessa inkluderar korrugerade plåtar samt vikta och trapetsformade plåtar. Dessutom finns det takskivor av metall och takplattor i takpannelook.

Fördelar med takplåt

Tak av plåt har definitivt vissa fördelar jämfört med konventionella takpannor. De är förhållandevis billiga, beroende på vilket material som väljs. Dessutom kan takplåtarna installeras snabbt och enkelt. Dessutom erbjuder de individuella designalternativ och tätar taket på ett tillförlitligt sätt när de installeras professionellt.

Nackdelar med takplåt

Självklart har takplåtar inte bara fördelar, utan också vissa nackdelar som bör beaktas när man bestämmer sig för ett plåttak. Jämfört med takpannor är takplattor av naturliga skäl ganska känsliga för temperatursvängningar. Beroende på metalltypen är de dessutom ibland känsliga för korrosion och om det inte finns någon eller otillräcklig isolering kan de ibland leda till att buller från utsidan också blir mer märkbart inne i byggnaden.

Takplåtar av olika material

Tecknet plåt säger ingenting om det faktiska materialet. Detta gäller naturligtvis även för takplåtar, som kan vara tillverkade av helt olika typer av metall. Det handlar framför allt om rostfritt stål, aluminium, titanzink och koppar.

Takplåt i rostfritt stål

Råttfritt stål är mycket starkt och hållbart. Dessa egenskaper gör det i princip till ett bra material för takplåt. Det är dock relativt dyrt. Dessutom är installationen av ett tak av rostfritt stål relativt dyrt, vilket också påverkar den totala kostnaden.

Aluminiumtakplåt

Aluminium är också en av de metaller som används ganska ofta för att tillverka takplåt. Den är också korrosionsbeständig och kännetecknas av sin låga vikt. Aluminium är dock mindre stabilt än rostfritt stål, vilket innebär att komponenter som tillverkas av aluminium tenderar att böjas under belastning.

Titanzinkplåt för takbeläggning

Titanzink är populärt bland annat på grund av den grå patina som bildas på ytan. Dessutom kännetecknas den av en lång livslängd. Men när man använder takplåt av titanzink kan installationsfel uppstå ganska snabbt. Därför är en noggrann arbetsmetod mycket viktig.

Takplattor av koppar

Koppar har använts som takbeläggning under mycket lång tid. Takplåtar av koppar är extremt hållbara och får med tiden en visuellt tilltalande grönaktig patina. Om du bestämmer dig för att använda koppartakplåt eller andra komponenter, t.ex. hängrännor, bör du dock tänka på att materialet inte är kompatibelt med andra metaller.

Takplåtar för trädgårdsskjul och redskapsskjul

När det gäller trädgårdsskjul och redskapsskjul är det naturligtvis vettigt att välja ett tak av plåt. Takplattor är trots allt inte bara ganska billiga, utan också lättare att installera. Medan kakelläggning kan vara en tidskrävande utmaning även för erfarna amatörhantverkare är ett plåttak relativt snabbt installerat.

Kan du installera ett plåttak själv?

Om du är en erfaren gör-det-självare är det i allmänhet möjligt att installera ett plåttak själv. Det är dock mycket viktigt att plåttaket installeras på rätt sätt och förseglas noggrant. Annars kan fukt tränga in under plåttaket och orsaka korrosion och andra skador med tiden, som ibland kan kräva stora ansträngningar att reparera.

Alltminstone för bostadsbyggnader är det därför vanligtvis tillrådligt att anlita en yrkesman för att lägga plåttaket. När det gäller mindre byggnader, t.ex. ett trädgårdsskjul, finns det däremot inget som hindrar dig från att lägga takplåtarna på egen hand.

Vad ska man tänka på när man köper takplåt?

Ett tak är normalt sett inte något som ska bytas ut med några års mellanrum. Därför är det mycket viktigt att vara uppmärksam på god kvalitet när man köper takplåtar. Endast på detta sätt kan tillräcklig stabilitet och god väderbeständighet garanteras.

Den typ av tak bidrar naturligtvis också på ett avgörande sätt till det totala utseendet på byggnaden. Därför bör man inte fatta ett förhastat beslut om att välja takplåt i ett visst utseende.

Det är också viktigt att komma ihåg att alla metaller inte är kompatibla med varandra. Särskilt koppar visar sig vara problematiskt i detta avseende. Se därför till att alla metalldelar, t.ex. takplåtar och regnrännor, är tillverkade av samma material eller material som är kompatibla med varandra.

Köp högkvalitativa takplåtar online

Om du letar efter högkvalitativa takplåtar hittar du dem säkert här. I vår butik hittar du ett urval av takplåtar som du kan använda som takbeläggning.

Det är bäst att beställa takplåtarna direkt online. Få ditt köp bekvämt levererat hem till dig och dra nytta av låga priser och utmärkt produktkvalitet, vilket gör att du kan vara säker på att dina takplåtar har en lång livslängd.

Beställ dina takplåtar direkt online.