Vinkelplåtar

Vinkelplåtar av hög kvalitet i olika utföranden

Vinkelplåtar finns i otaliga utföranden för många olika ändamål. De används bland annat också som avslutningar på tak. Där fungerar de som en förbindelse mellan vertikala komponenter och takytan.

Vinkelplåtens funktion i detta fall är främst att täta befintliga luckor vid övergången, så att regnvatten inte kan tränga in, utan istället kan dräneras bort på avsett sätt.

Den viktigaste informationen om vinkelplåtar i en överblick

  • Vinkelanslutningar kan användas som avslutningar på tak för att skapa en förbindelse mellan vertikala konstruktionsdelar och taket.

  • Det primära syftet med att fästa vinkelplåtar är att förhindra att vatten tränger in.

  • Vinkelplåtar är tillverkade av olika metaller som titanzink, aluminium, rostfritt stål och koppar.

  • För att uppnå god materialkompatibilitet bör vinkelplåtarna vara tillverkade av samma material som resten av takplåtarna och hängrännorna.

  • Delvis har vinkelplåtar en så kallad vattenvikning, som fungerar som ett extra skydd mot vatteninträngning.

Vilken metall är vinkelplåt tillverkad av?

Beteckningen vinkelplåt ger bara information om formen. Däremot kan man inte dra några slutsatser om materialet. Detta beror på att vinkelplåtar kan tillverkas av olika metaller. Förutom aluminium och rostfritt stål ingår även titan, zink och koppar.

I princip har alla dessa metaller sina individuella fördelar och nackdelar. Vilket material som är det rätta kan därför inte sägas vara det rätta. I de flesta fall är det dock klokt att se till att vinkelplåtarna är tillverkade av samma metall som de andra takplåtarna.

Aluminiumvinkelplattor

Aluminium är känt för sin låga vikt. Samtidigt är den rostfri och imponerar med sin goda väderbeständighet. Dessa egenskaper gör aluminium till ett utmärkt material för vinkelplåtar.

Vinkelplåtar av titanzink

Titanzink kan göra mål med hållbarhet och visar sig vara extremt robust. Vinkelplåtar av titanzink som fästs på taken får med tiden en karakteristisk gråaktig patina. Om detta ska undvikas är det nödvändigt att måla dem.

Vinkelplattor i rostfritt stål

Rått stål är känt för sin styrka och långa livslängd. Det borde därför inte vara någon överraskning att rostfritt stål i allt större utsträckning används för konstruktionselement som hängrännor, valv- och takfotslister och vinkellister.

Vinkelplattor av koppar

Koppar är en av de metaller som har använts som byggnadsmaterial under mycket lång tid. Särskilt äldre hus har ofta hängrännor och takplåtar av koppar, som lätt känns igen på sin typiska grönaktiga patina. Vinkelplattor av koppar kan naturligtvis också installeras på nya byggnader. I detta fall är det dock viktigt att notera att koppar inte är kompatibelt med olika andra metaller.

Färgade vinkelplåtar

Vinkelplåtar finns även i färger på begäran. Detta gör det möjligt att köpa dem i en färg som passar till byggnaden, vilket ger ett sammanhängande helhetsintryck. I många fall är det förresten bara den avsedda utsidan av vinkelplåten som är färgad. Detta bör man naturligtvis ha i åtanke när man köper.

Vinkelark med och utan vattenvikning

Vinkelplattor finns som takbeklädnad både med och utan vattensöm. En vattensöm är en bakre kant i kanten av arket. Syftet är att förhindra att vatten rinner i fel riktning.

Sömmen ger alltså ytterligare skydd mot fukt. Beroende på typ av tak kan det vara vettigt att använda vinkelplåtar med en sådan vattensöm.

Vad ska man tänka på när man köper vinkelplåtar?

Som andra takplåtar ska vinkelplåtar naturligtvis också kunna övertyga med avseende på kvalitet. Lakan ska trots allt vara så hållbart som möjligt och inte behöva bytas ut efter bara några år.

Och dessutom är det naturligtvis viktigt att tänka på rätt längd och rätt vinkel. Vinkelavvikelsen är den totala bredd som arket skulle ha utan vinkeln. Det är därför summan av de båda benens mått.

Det är dessutom mycket viktigt att se till att materialet är kompatibelt. Eftersom vissa metaller inte är kompatibla med varandra är det oftast en bra idé att köpa alla takplåtar och hängrännor av samma metall för detta ändamål.

Detta gäller särskilt koppar, som inte får kombineras med t.ex. titanzink och stål, eftersom det annars uppstår överdriven korrosion.

Köp högkvalitativ vinkelplåt online billigt

Om du behöver lämplig vinkelplåt för ditt byggprojekt är du på rätt plats i vår butik. Hos oss hittar du ett urval av högkvalitativa vinkelplåtar som du bekvämt kan beställa online.

Köp dina vinkelplåtar billigt från oss i vår onlinebutik och dra nytta av pålitlig leverans till önskad adress samt av förstklassig kundservice som garanterat inte lämnar något att önska för dig.