Fallrör

Dunrören av hög kvalitet för ett långvarigt takdräneringssystem

En regnränna med stuprör är naturligtvis en del av grundutrustningen för varje tak. Ett tillräckligt dimensionerat takavrinningssystem säkerställer bland annat att det inte uppstår fuktskador på husets väggar med tiden.

Och det är naturligtvis en bra idé att samla upp vattnet från stuprören i regntunnor och använda det för att vattna den egna trädgården. När du köper stuprör ska du se till att du väljer god kvalitet så att de håller så länge som möjligt utan kostsamma reparationer.

Det viktigaste om stuprör i ett svep

  • Som en viktig del av takets dräneringssystem är det viktigt att stuprören har rätt storlek.

  • Vattnet som samlas upp i rännan kan ledas till avloppssystemet genom anslutna stuprör.

  • Om regnvattnet ska användas för bevattning kan stuprören utrustas med en regnbädd.

  • Regnvattenrör finns i plast samt i olika metaller, varvid bland annat livslängden kan variera beroende på material.

  • För installation av stuprör finns olika anslutningsrör samt muffar och andra komponenter för anslutning.

  • För trädgårdsskjul kan stuprör med mindre diameter användas för att samla upp regnvatten för bevattning.

Storlek och antal stuprör

För att regnvattnet ska kunna dräneras på ett tillförlitligt sätt är det viktigt att de stuprör som ansluts till rännan har rätt storlek. Den nödvändiga innerdiametern och antalet stuprör beror på olika faktorer som måste beaktas redan vid planeringen av takavvattningssystemet.

Förutom nederbördsmängden spelar framför allt takytan som ska avvattnas en roll. För ett tak på 40 kvadratmeter är till exempel en innerdiameter på 60 millimeter en riktlinje, medan den för en takyta på 150 kvadratmeter är 100 millimeter.

Trots namnet stuprör rör sig inte det mesta av vattnet ner i röret i fritt fall när det regnar. Istället rinner det huvudsakligen längs stuprörets innervägg.

Rännor av olika material

Rännor finns i olika material. Förutom stuprör av plast finns det även rör av rostfritt stål och olika metaller. Varje material har både för- och nackdelar.

I princip är det förstås en bra idé att köpa regnrännor och stuprör av samma material. Detta har inte bara optiska skäl, utan beror också på att vissa metaller inte tål varandra och korroderar särskilt snabbt vid direktkontakt.

Rännvattenrör av plast

Rännvattenrör av plast är särskilt billiga och lätta att installera. Samtidigt kännetecknas de av en hög motståndskraft mot väder och vind. Jämfört med metallrör har dock stuprör av plast en kortare livslängd, vilket bör beaktas med tanke på de initiala kostnaderna.

Downpipes av zink

Förutom downpipes av plast är downpipes av zink eller titanzink särskilt populära. Materialet är robust och hållbart, vilket gör att det något högre priset är värt det. Med tiden bildas en karakteristisk grå patina på zinkrör, vilket kan förebyggas genom att måla rören i god tid.

Downpipes av andra metaller

För att tillverka downpipes används förutom titan även zink, koppar och rostfritt stål, bland andra metaller. Downspouts av rostfritt stål är mycket robusta och praktiskt taget korrosionsfria. Deras jämförelsevis höga pris lönar sig definitivt på lång sikt tack vare deras långa livslängd och stabilitet.

Detta gäller i princip även koppar, som är populärt inte minst på grund av den gröna färg som ytan får med tiden. Eftersom koppar korroderar kraftigt när det kommer i kontakt med vissa andra metaller är det dock bara möjligt att kombinera det med andra material i begränsad utsträckning.

Ledning av regnvatten från stuprör till regntunna

Rännrännor och stuprör som är anslutna till dem är förstås i första hand avsedda för takavvattning. Detta innebär dock inte att det vatten som samlas upp på detta sätt nödvändigtvis måste hamna i avloppssystemet.

De som har en egen trädgård bör i stället utrusta sina stuprör med regnvattensamlare, med vilka vattnet kan avledas till regntunnor och sedan användas för att vattna trädgården vid behov.

Regnvatten är trots allt helt gratis, till skillnad från vatten från kranen. Med andra ord kan bevattning med regnvatten minska förbrukningen av dricksvatten, så det är inte bara din plånbok som gynnas, utan även miljön.

Kopplingar och praktiska tillbehör för stuprör

För att kunna installera stuprör på rätt sätt krävs naturligtvis lämpliga anslutningselement. Dessa inkluderar till exempel hylsor och hylstätningar. Om två stuprör ska kopplas ihop kan ett så kallat Y-rör eller Y-rör användas, beroende på rörsträckningen.

Och det finns också olika tillbehör, till exempel de regnvattensamlare som redan har nämnts, samt grusfångskorgar, med vilka löv och annat skräp kan samlas upp så att stuprören inte täpps till.

Regnrör för trädgårdsskjul

Medan bostadshus i alla fall kräver ett takavrinningssystem med tillhörande rännor och stuprör, är det inte obligatoriskt att installera ett motsvarande system på trädgårdsskjul.

Det är dock användbart för att förhindra fuktskador på trädgårdsskjulet och för att samla upp extra regnvatten för bevattning. För ett trädgårdsskjul räcker det naturligtvis med mycket tunnare stuprör, eftersom takytan är mycket mindre än för bostadshus.

Å andra sidan, när det gäller materialet som stuprören är tillverkade av, gäller i princip samma punkter för installationen på trädgårdsskjulet när det gäller skillnader i pris och förväntad livslängd.

Köp regnrör online billigt

Om du behöver lämpliga stuprör till ditt takavvattningssystem kan du säkert hitta dem i vår butik. Välj bland regnrör i olika utföranden den variant som passar din byggnad och köp dina stuprör inklusive tillbehör direkt online.

Vi levererar din beställning bekvämt hem till dig. Dra nytta av låga priser och utmärkt kvalitet vid ditt köp, vilket gör att du kan lita på att dina nya stuprör håller länge.