Vedställ för ved

Högar för förvaring av ved

Det finns nog knappast något mer mysigt på vintern än den mysiga värmen från en brasa i kaminen. För att detta ska kunna ge behagliga temperaturer är det förstås viktigt att ha tillräckligt med ved.

Vem vill inte hämta den varje gång i små påsar i järnaffären, bör tänka på att köpa ett vedställ. På så sätt kan du lagra större mängder trä på rätt sätt.

Det viktigaste om vedhyllan i en översikt

  • En vedhylla i trädgården gör det lättare att förvara ved på rätt sätt.

  • Förutom modeller för utomhusbruk finns det även små vedhyllor för hemmet.

  • Med en vedhylla kan du köpa en större mängd ved på en gång, vilket vanligtvis är mycket billigare.

  • Högkvalitativa vedhyllor av metall är särskilt robusta och hållbara.

Varför du bör skaffa ett skydd av trä

Om du har en öppen spis uppskattar du säkert dess värme under årets kalla månader. Den ved som du behöver för uppvärmning kan du köpa i små mängder till exempel i byggvaruhus och i många stormarknader.

I längden går det dock åt rätt mycket pengar. Vi rekommenderar därför att du om möjligt köper större mängder från en vedhandlare i ditt område. Det är mycket billigare och du kan vanligtvis få din beställning levererad utan problem.

Däremot behöver du förstås lite utrymme för förvaring. Dessutom är det viktigt att du förvarar din ved på rätt sätt så att den inte blir fuktig och kan brinna ordentligt i kaminen.

En vedhylla är den perfekta lösningen för detta ändamål. Den ser till att du kan stapla din ved på ett platsbesparande sätt och hålla den torr.

Små vedhyllor för hemmet

Självklart vill du inte springa ut i trädgården på kvällen för att hämta varje enskild stock. Lyckligtvis är detta inte alls nödvändigt med ett litet vedställ för hemmet.

Vedställ för vardagsrum finns i otaliga utföranden. Det borde därför inte vara svårt för dig att hitta en modell som passar ihop med resten av din inredning. Större mängder kan naturligtvis inte lagras i dem. Men för en mysig kväll i soffan räcker det med en sådan kompakt vedhylla i vardagsrummet.

Träskydd för trädgården

För att kunna lagra tillräckligt med ved under en längre tid är det en bra idé att köpa ett vedskjul för trädgården. Eftersom veden helst ska innehålla mindre än 10 procent fukt när den används är det mycket viktigt med torr förvaring.

Det bästa sättet att åstadkomma detta utomhus är med ett vedställ med tak. Om träskjulets utseende inte spelar någon avgörande roll kan du också täcka din ved med en plastduk.

Många eldstadsägare väljer dock helt medvetet bort denna variant och använder sitt träskjul inklusive ved i stället som ett designelement i trädgården eller som ett praktiskt skydd mot grannarnas nyfikna blickar.

Hyllor för ved i metall

Med ett vedställ i metall förlitar du dig på ett särskilt robust och hållbart träskydd som inte påverkas så mycket av vädret. Detta gäller åtminstone om du är uppmärksam på god kvalitet när du köper. Om så är fallet kan du vanligtvis lita på att ett vedställ i metall är perfekt lämpat för utomhusbruk och att du kan använda det för att lagra ved till din eldstad i många år framöver.

Hyllor för ved i metall

Förutom modeller av metall finns det också vedhyllor som är tillverkade av impregnerat trä från gran eller tall. Eftersom material- och tillverkningskostnaderna är jämförelsevis låga är vedhyllor av trä vanligtvis mycket billigare. När det gäller väderbeständighet kan de dock inte konkurrera med ett högkvalitativt vedställ av metall.

Plastiska vedhyllor

Om du letar efter ett särskilt billigt och lätt förvaringsalternativ kan du förutom modeller av metall och trä även välja ett skydd av plast och trä. En sådan vedhylla är optiskt sett inte för mycket. Men det är inte bara billigt, utan också ganska motståndskraftigt mot väderpåverkan. Dessutom är plast mycket lätt att rengöra.

Ställ upp vedhyllan och fyll den med ved<

Var medveten om att träet kan vara ganska tungt, beroende på mängden. Det är därför viktigt att du förbereder marken innan du sätter upp ditt träskjul. Marken måste vara jämn och fast.

En solig plats i söderläge nära husväggen eller garaget är ett bra val. Se dock till att du lämnar ett utrymme på 15-20 tum mellan stockarna och väggen. På så sätt säkerställer du en god luftcirkulation och förhindrar skador på grund av fukt som läcker ut från veden.

Du bör inte stapla veden för tätt, annars torkar stockarna mycket ojämnt. Genom att stapla stockarna med barksidan nedåt förhindrar du också att röta bildas under lagringen.

Ved bör inte lagras på obestämd tid

För att du ska kunna elda ved i din kamin måste den vara torr. Om de förvaras på rätt sätt kommer detta i allmänhet att vara fallet efter ungefär två år. Innan dess bör du inte använda veden, eftersom den fortfarande är för fuktig.

Å andra sidan är det dock också viktigt att komma ihåg att en för lång lagringsperiod också bör undvikas, eftersom vedens brännvärde minskar efter en viss tid. Normalt gäller detta för ved vars lagringstid har överstigit fyra år.

Köpa vedträlsställ

Om du vill köpa ett nytt vedhållare kommer du säkert att hitta det i vår butik. Beställ ditt val av träskydd bekvämt online och få ditt köp levererat snabbt och pålitligt.

Med oss drar du nytta av att köpa ditt träskydd inte bara av låga priser utan också av en utmärkt produktkvalitet som inte lämnar något övrigt att önska.