Snörasskydd

Snövallstaket: viktigt skydd för vintern

När det snöar på vintern och det är tillräckligt kallt blir det oundvikligen snö kvar på hustaken. För att förhindra att större mängder snö glider av på en gång och skadar fordon som står parkerade framför huset eller till och med skadar förbipasserande är det ofta klokt att installera ett lämpligt snörasskydd.

Snörasskydd, som fästs vid takets kant, används särskilt ofta för detta ändamål. Installationen är inte alltför komplicerad och snörasskydd av hög kvalitet kan ge poäng med lång livslängd.

Det viktigaste om snörasskydd i korthet

  • Snöskydd förhindrar okontrollerad snöglidning i form av så kallade taklaviner.

  • Det finns ingen skyldighet i hela Tyskland att installera ett snörasskydd.

  • Men eftersom snörasskydd är obligatoriska i vissa regioner bör husägare informera sig om specifikationerna i sin kommun.

  • Oavsett lokala bestämmelser är det ofta klokt att installera ett snörasskydd för att förhindra skador på egendom och personskador.

  • Den som inte är säker på att installera snörasskydd bör anlita en takentreprenör för att göra det.

  • Förutom snörasskydd i form av galler finns det också snörasskyddskrokar, snörasskyddsrör och snörasskyddsbalkar.

  • De vanligaste materialen som används för att tillverka snörasskydd är titanzink, aluminiumzink och varmförzinkat stål.

Behövs snörasskydd på tak?

Det finns ingen allmänt tillämplig lag som uttryckligen kräver att husägare installerar snörasskydd. I vissa delstater eller till och med i enskilda kommuner kan det dock finnas motsvarande bestämmelser som föreskriver en skyldighet att installera ett lämpligt snörasskyddssystem.

Beroende av detta bör husägare komma ihåg att de är ansvariga för den så kallade trafiksäkerheten i sitt hus även om det inte finns tydliga specifikationer för installation av snörasskydd.

Detta innebär att de är skyldiga att förebygga undvikbara risker som härrör från byggnaden. Detta gäller inte minst taklaviner. Enbart av den anledningen är det definitivt rekommenderat att installera ett snörasskydd, särskilt för bostäder som inte har en framsida.

Alternativ till snörasskydd med galler

Snörasskydd är inte de enda snörasskyddssystem som finns. Dessutom finns det till exempel så kallade snöstoppare. Snöstoppare kallas också för snöfångare och placeras med vissa intervaller över hela taket. Å ena sidan fördelar de snöns vikt jämnare och å andra sidan ser de till att snön inte glider av taket i stora mängder, utan tinar på ett kontrollerat sätt.

Installationen av snöuppsamlare är särskilt användbar för mycket branta tak. Särskilt i regioner med mycket snöfall är det dessutom klokt att kombinera dem med snörasskydd och på så sätt ge optimalt skydd mot takras.

Förutom galler och krokar finns det också snörasskydd i form av rör och balkar. Båda alternativen fungerar på samma sätt som ett snörasskydd och monteras också på takets kant med hjälp av lämpliga fästen. Snörasskyddsrören är tillverkade av metall och har vanligtvis en diameter på 30-35 millimeter. För att förhindra att taklaviner lämnar taket monteras två parallella snöskyddsrör på fästena.

Snöskyddsbalkar är i princip också snöskyddsrör. Med en diameter på 120 millimeter eller mer är de dock mycket tjockare, vilket är anledningen till att det till skillnad från rören endast fästs en snörasskyddstång. För övrigt kan snöbalkens hållare inte bara utrustas med tjocka metallrör utan även med runda stänger av plast.

Vad ska man tänka på när man köper snörasskydd?

Det är viktigt att de snörasskydd du väljer är av god kvalitet och har tillräcklig stabilitet. När allt kommer omkring måste de ibland kunna bära en ganska tung last vid kraftiga snöfall. Därför är det inte meningsfullt att bara basera sitt köpbeslut på priset och sedan eventuellt behöva byta ut snörasskyddet efter bara några år.

Ett snörasskydd av hög kvalitet kännetecknas av hög stabilitet och god väderbeständighet. Vanliga material som vanligtvis garanterar en lång livslängd är t.ex. aluminium-zink, varmförzinkat stål eller till och med titanzink.

Avhängigt av önskat utseende kan snörasskyddskrokar och snörasskyddgaller tillsammans med sina fästen naturligtvis också köpas i färgade varianter eller målas själva med en lämplig färg för att visuellt matcha resten av taket och takets dräneringssystem.

Montera snörasskyddet korrekt

Installationen av snörasskydd är enkel. Även den efterföljande installationen är vanligtvis inget problem. De som inte vågar göra det hela på grund av höjden eller själva arbetet kan och bör anlita en takläggare för att installera snörasskydd. Om man redan från början vet att det behövs ett snörasskydd är det förstås klokt att montera det när taket täcks.

Snörasskydden monteras nära takets kant. För detta ändamål fästs de på taket med lämpliga fästen. Eftersom de är fastskruvade i takbjälkarna kan det hända att vissa plattor måste tas bort tillfälligt under installationen.

Det egentliga snörasskyddet hängs in i fästena, riktas in och fästs slutligen med skruvar. För att snörasskyddssystemet ska kunna fylla sin funktion är det naturligtvis viktigt att gallren har rätt längd. Det är därför lämpligt att mäta i förväg om man inte känner till takets exakta bredd.

Schneefanggitter günstig in unserem Onlineshop kaufen

Om du vill utrusta ditt tak med ett snörasskydd är vår butik rätt plats för dig. Hos oss hittar du högkvalitativa snöskydd, med vilka du kan motverka okontrollerad snöglidning.

Köp dina snöskydd bekvämt online. Vi levererar din beställning snabbt och pålitligt till önskad adress, så att du snart kan börja med installationen. Naturligtvis kan du lita på att ditt köp i vår onlinebutik inte bara innebär låga priser utan också att dina nya snörasskydd håller hög kvalitet.