Trapezoidal plåt

Trapezoidplåt: billig, hållbar och mångsidig

Trapezoidplåt används som tak och väggbeklädnad. De är extremt stabila och robusta. I kombination med det relativt låga priset gör detta dem till ett mycket populärt byggnadsmaterial, som används ofta i framför allt den kommersiella sektorn och som även lämpar sig för privata byggprojekt.

Det är därför ingen överraskning att trapetsplattor sedan länge är en vanlig syn på och runt byggnader i många mindre och större städer.

Trapezoidplåt har många fördelar

Trapezoidplåt har en mängd fördelar som gör att den kan vinna poäng jämfört med andra byggmaterial, vilket gör den till ett bra val för olika byggprojekt.

En rad fördelar talar för användning av trapetsformade plåtar:

  • Låga tillverkningskostnader ger motsvarande låga inköpskostnader.

  • Den låga vikten gör hanteringen av trapetsplattor relativt enkel.

  • Byggelementen kan lagras och transporteras utan större ansträngning.

  • Material av hög kvalitet garanterar god väderbeständighet och lång livslängd.

  • Installationen av trapetsplattor är okomplicerad och lyckas oftast utan problem med viss manuell skicklighet.

  • Byggelement med stor yta och lämpliga dimensioner gör att det går särskilt snabbt att fästa plåtarna.

Trapezoidplåt har hög stabilitet

På grund av kanten är trapetsplattor särskilt stabila. Även med en relativt låg materialtjocklek har de därför en jämförelsevis hög bärförmåga. Detta gör dem till ett särskilt bra val när det krävs en robust och motståndskraftig konstruktion.

Trapezoidplattor som byggnadsmaterial inom den kommersiella sektorn

Trapezoidplattor används inom olika områden. De kan användas som tak och som beklädnad för väggar och tak. Särskilt vid byggandet av industribyggnader och lagerlokaler används trapetsplåtar mycket ofta, där de ofta används i kombination med en stomme av stål.

På grund av sin höga stabilitet och tidsbesparande montering är de särskilt populära för storskaliga väggar och tak. I själva verket är trapetsplåtar, åtminstone för industribyggnader, bland de vanligaste takmaterialen, oavsett takstorlek.

Trapezoidplåt för privata byggnader

Inom den privata sektorn är trapetsplåt mycket populär som ett billigt, väderbeständigt och lätthanterligt byggnadsmaterial för tak på bland annat trädgårdsskjul och carportar.

Användning av trapetsplåt som tak för bostäder är naturligtvis också möjlig. Jämfört med kommersiella fastigheter är det dock fortfarande mycket mer sällsynt, åtminstone för närvarande, trots de fördelar som är förknippade med det, eftersom man här oftast fortfarande förlitar sig på klassisk takbeläggning med kakel.

Hur man förhindrar kondens på trapetsplåt

Under lång tid var trapetsplattor ganska opopulära som byggnadsmaterial eftersom kondensbildning på dem ansågs vara en brist. Denna åsikt är fortfarande allmänt utbredd i dag. Det förmodade problemet med kondensvatten kan lösas ganska enkelt genom att använda så kallad anti-kondensvadd.

Vadet fästs på undersidan av den trapetsformade plåten och kan absorbera en viss mängd kondensvatten. Under förutsättning att lämplig ventilation av respektive byggnad garanteras kan den fukt som absorberas av fiberduken helt enkelt avdunsta och den oönskade kondensbildningen på trapetsplåtarna kan därmed förhindras.

Antikondensationsfilt som ljudisolering på trapetsformad plåt

Förresten, anti-kondens fleece hjälper inte bara till att förhindra att kondens bildas på lakanen. Dessutom har fleecen en ljudabsorberande effekt och ger därmed en märkbar minskning av ljudet när det till exempel regnar.

Det lönar sig alltså på flera sätt att använda den. Genom att förhindra överdriven bullerutveckling bidrar folien till att undanröja ännu ett möjligt argument som ofta anförs som en nackdel vid användning av trapetsplåt som byggnadsmaterial.

Om fokus ligger på en särskilt effektiv bullerdämpning vid användning av kondensationsfolier på grund av den avsedda användningen av den aktuella byggnaden, bör naturligtvis helst den tjockaste möjliga folien användas.

Skruvning av trapetsplattor vattentät

Naturligtvis ska vatten inte heller kunna tränga in genom taket eller väggarna vid de skruvar som används för att sammanfoga de enskilda trapetsplåtarna och fästa dem på underkonstruktionen.

Det rekommenderas därför att använda takskruvar av hög kvalitet med lämpliga tätningar av EPDM. Med dessa kan läckor vid skruvförbindelserna till de trapetsformade plåtarna, som förr eller senare oundvikligen skulle leda till problem på grund av nederbörd, undvikas på ett mycket tillförlitligt sätt.

Vilken metall är trapetsplåt tillverkad av?

Beteckningen trapetsplåt ger endast information om plåtens form. Det går dock inte att dra några slutsatser om det material som de är gjorda av. Detta beror på att trapetsplåt tillverkas av både aluminium och rostfritt stål.

Båda metalltyperna har sina individuella fördelar och nackdelar. Aluminium är till exempel särskilt bra med sin välkända relativt låga vikt. Därför är trapetsplåtar av aluminium naturligtvis betydligt lättare än stålplåtar av samma storlek och tjocklek.

Detta betyder dock inte nödvändigtvis att aluminium i grunden är den bättre metallen. Trapetsplåtar av stål har också olika egenskaper som kan göra dem till ett bra val för olika byggprojekt.

Stål är till exempel mycket stabilt, vilket innebär att särskilt stora avstånd mellan två lister eller balkar i underkonstruktionen kan överbryggas med tillräckligt tjocka plåtar. Dessutom expanderar trapetsformade stålplåtar mindre. Detta kan ha en positiv effekt, inte minst när det gäller bullerutveckling.

Trapezoidalplattor i olika färger

Trapezoida plåtar finns naturligtvis inte bara i färgen på den metall de är tillverkade av. Dessutom finns de i många andra färger, till exempel mörkgrönt, antracit eller tegelrött.

Som regel är det därför inga problem att hitta trapetsplattor som passar din egen smak och som matchar utseendet på resten av byggnaden eller omgivningen.

Om t.ex. en carport eller ett trädgårdsskjul ska täckas med ett tak av trapetsplattor är det ofta klokt att använda plattor i samma färg som husets takpannor för att få ett särskilt harmoniskt helhetsintryck.

Vad ska man tänka på när man köper trapetsplattor?

Självklart är det mycket viktigt att tänka på vissa punkter när man köper trapetsplattor. Detta är det enda sättet att se till att plåtarna är lämpliga för det planerade projektet och att det inte uppstår några onödiga problem under eller efter installationen.

När man väljer rätt plåt för respektive byggprojekt spelar den så kallade spännvidden en avgörande roll. Detta ger information om den sträcka som kan täckas med trapetsplåten utan att man behöver fästa ett extra stöd för att säkerställa tillräcklig stabilitet.

Bortsett från detta utgör starka vindar och eventuellt snöfall naturligtvis också en möjlig extra belastning för trapetsplåten. För utomhusbruk måste man därför ta hänsyn till olika vind- och snöbelastningszoner.

Belastningskapaciteten hos trapetsplåt bestäms av följande faktorer:

  • Materialet (stål är mer motståndskraftigt än aluminium. )

  • Tjockleken på plåten (Ju tjockare plåten är, desto mer motståndskraftig är den normalt.)

  • Profilens djup (Ju djupare profilen är, desto kraftigare blir trapetsplåten.)

Köp högkvalitativa trapetsplattor billigt i onlinebutik< /h2>

Om du letar efter trapetsformade plåtar för ditt byggprojekt är du precis rätt hos oss. I vår butik hittar du högkvalitativa trapetsplattor som du enkelt kan beställa online och få levererade.

Självklart kan du lita på utmärkt produktkvalitet till låga priser och utmärkt kundservice när du gör ditt köp. Vi är därför säkra på att du kommer att bli helt nöjd med ditt köp av trapetsplåt från vår butik.