Verge plåt

Gavelslut: viktigt och ofta underskattat fuktskydd

För att förhindra fuktskador är det förstås viktigt att taket är helt tätt och försett med ett lämpligt takavrinningssystem. Beroende på takets form kan det även ingå att montera en kantlist, som skyddar den så kallade kantlisten vid husets gavel från väder och vind och fukt.

De viktigaste fördelarna med kantplattor i en översikt

  • Blåplåtbeklädnad skyddar på ett tillförlitligt sätt vägkanten från väder och vind och förhindrar att fukt tränger in.

  • Tröskelskydd är lätt att installera och mycket mer väderbeständigt än den tidigare använda träbeklädnaden.

  • När man köper plåtarna måste man bland annat ta hänsyn till takets form och typ av takbeläggning.

  • Sideblänk finns i en mängd olika metaller, till exempel titanzink, aluminium, stål och koppar.

Vad är verge?

Takets brädkant är den synliga delen av taket på gaveln, vanligen av trä. Den bildar en förbindelse mellan nocken och takfoten. Både skjuttak och sadeltak har en kant.

Då olika delar av byggnaden av olika material möts där, är detta område relativt känsligt. Det är därför lätt att läckor uppstår i kanten, särskilt om byggnadsarbetet inte är korrekt utfört.

Varför det är klokt att montera kantlister

Samma som takpannorna utsätts kantstenen för väderförhållanden som vind, regn och kyla. Till skillnad från dem är den dock mycket känsligare för skador och läckor. För att skydda den är det därför vanligt att den förses med en kantlist.

Också kallad kantlist fungerar kantlist som en beklädnad och ser till att virket skyddas och att skarven mellan husväggen och taket är sluten. Dessutom förhindrar de att kraftiga vindbyar lyfter takpannorna vid kanten.

Och de bifogade kantlisterna bidrar förstås också till husets utseende. Därför är det värt att vara uppmärksam på ett visuellt matchande material och god kvalitet när du köper.

Täckning av gamla huskanter

Även på gamla byggnader förser man kanten med skyddande beklädnad. I motsats till yngre hus består detta dock i många fall av trä, som är försett med iögonfallande dekorationer. Det här ser tilltalande ut. Trä är dock som bekant inte alls lika väderbeständigt som många typer av metall.

En kantsten av trä kräver följaktligen relativt mycket underhåll, eftersom den om möjligt bör målas med ett lämpligt träskyddsmedel med jämna mellanrum.

Med tanke på att man normalt sett bara kan komma fram till vägkanten på ett säkert sätt med hjälp av en byggnadsställning är detta naturligtvis allt annat än idealiskt, och därför har användningen av praktiska vägkantenplattor sedan länge blivit normen.

Gavelplattor i olika utföranden

Kantplattor finns i många olika varianter, som kan användas för gavel- och skjuttak samt kantplattor för platta tak. När du köper är det viktigt att inte bara uppmärksamma takets form, utan också vilken typ av takbeläggning som används. Beroende på om det är takpannor, bitumen eller naturskiffer kan en annan plåt vara rätt val.

I vissa fall är plåtarna också försedda med en söm. Deras funktion är att leda vatten till takfoten eller rännan. Detta är dock inte fallet med alla plankor och beroende på takets form är det inte alltid absolut nödvändigt.

Takfotsplattor av olika material

Som andra takplattor finns även takfotsplattor i olika material. Det gäller särskilt titanzink, aluminium, stål och koppar. I princip kan alla de nämnda materialen få en ganska hög hållbarhet.

När man bestämmer sig för en viss metall, bör man särskilt tänka på vilket material som andra komponenter på taket, t.ex. hängrännor eller takplattor, är tillverkade av. Detta beror på att vissa metaller inte tål varandra och tenderar att korrodera mer när de kommer i kontakt med varandra.

Montering av sidoskärmar på rätt sätt

Det är inte särskilt komplicerat att montera sidoskärmar. Det är dock naturligtvis viktigt att arbeta noggrant för att säkerställa en exakt passform och korrekt tätning av kanten.

Arken måste först klippas till lämplig längd och kan sedan fästas på kanten med skruvar. De hål som behövs för detta är förborrade. Deras diameter ska vara något större än skruvarnas. På så sätt kan plåten utvidgas något när temperaturen stiger utan att den blir skev.

Köp billiga kantplattor från onlinebutiken

Om du letar efter billiga men ändå högkvalitativa kantplattor har du kommit till rätt ställe. I vår webbshop finns ett urval av robusta ark som du kan använda för att täcka kanten.

Köp ark för kanten och andra produkter för skydd och dränering av ditt tak bekvämt online. Vi levererar din beställning snabbt och pålitligt och vi är övertygade om att vi kan imponera på dig med både kvaliteten på våra produkter och vår utmärkta kundservice.