Platta för vägganslutning

Väggfogning av hög kvalitet som fuktskydd

Enbart en täckning i form av takpannor eller plåt är inte alls tillräcklig för att helt täta taket på en byggnad. Dessutom krävs det bland annat att man installerar så kallade vägg- eller bröstinklädnader.

Den viktigaste informationen om väggfogningar i en översikt

  • Väggfogningar ser till att inget vatten kan tränga in i övergångarna mellan vertikala delar, som t.ex. takkupor, och taket.

  • Vägg- eller bröstningslist finns i en mängd olika metaller, bland annat aluminium, stål, titanzink och koppar.

  • När du väljer ett visst material är det viktigt att ta hänsyn till den metall som andra byggnadsdelar, t.ex. hängrännor eller valvfogar, är tillverkade av.

  • För att väggfästet ska kunna installeras korrekt måste det ha rätt storlek och vinkel.

Vad är funktionen för en väggfog?

För att förhindra att nederbördsvatten tränger in och orsakar fuktskador på byggnaden måste taken naturligtvis vara helt vattentäta. Även om detta är lätt att uppnå på takets sluttningar med hjälp av takpannor eller till och med plåttak, utgör övergångarna från taket till vertikala komponenter alltid en svag punkt i detta avseende.

För att täta dessa övergångar, som också finns på t.ex. takkupor och skorstenar, fästs förutom fasaden även väggfönster eller bröstplåtar där. Plattorna utgör praktiskt taget en förbindelse mellan den vertikala väggen och det lutande taket och ser till att regnvatten dräneras.

Väggfönster av olika material

Väggfönsterplattor är tillverkade av olika metaller. Vanligtvis är de tillverkade av antingen aluminium, titanzink, koppar eller stål. Förutsatt att en god kvalitet säkerställs kan alla material få en hyfsad stabilitet och lång livslängd, även om det definitivt finns vissa skillnader.

Oavhängigt av detta är det naturligtvis en bra idé att välja bröstplattor som är tillverkade av samma material som andra befintliga byggnadselement av metall. Om ett tak till exempel har täckts med trapetsplåt av rostfritt stål används ofta också väggfogning av stål.

Väggfogning av stål

Stål har med tiden blivit ett allt vanligare material för takplåtar. Väggfästen av rostfritt stål kännetecknas av hög stabilitet. De är rostfria och väderbeständiga, så inget står i vägen för en lång livslängd för stålbröstplattor.

Väggfönster av titanzink

Titanzink är också robust och hållbart, så detta material är också idealiskt för tillverkning av högkvalitativa väggfönster. En av de karakteristiska egenskaperna hos titanzink är att det bildas en grå patina på ytan med tiden.

Väggfönster av aluminium

Aluminium är lättare än stål. Därför är väggbeklädnad i aluminium generellt sett lättare än bröstbeklädnad i stål av samma storlek och tjocklek. Aluminium är korrosionsfritt och väderbeständigt. Det är dock inte lika starkt som stål. För användning som väggfog är detta dock inget problem, så när det gäller plåtens livslängd kan man normalt inte förvänta sig några nackdelar.

Väggfog av koppar

Koppar har redan använts under mycket lång tid som material för byggnadsdelar som hängrännor eller takplåtar. Metallen kännetecknas av en lång livslängd och är populär bland annat på grund av den typiska gröna patina som bildas efter ett tag. Väggfogningar av koppar finns framför allt på äldre byggnader, där de passar perfekt in i det övergripande utseendet. I princip finns det dock inget som hindrar att de även monteras på nyare byggnader.

Väggfönster i olika färger

Väggfönster finns inte bara i olika material. Bröstplattorna finns också i olika färger. Förutom plåtar i respektive metalls färg kan du välja mellan en rad färgbelagda plåtar. Det finns till exempel färger som antracit, vitt, brunt eller till och med grönt och blått att välja mellan.

Vad ska man tänka på när man köper vägganslutningsplattor?

I princip är det förstås också viktigt att man vid köp av vägganslutningsplattor är uppmärksam på god kvalitet, så att en lång livslängd garanteras. Dessutom ska bröstplattan naturligtvis ha rätt dimensioner. Detta gäller inte bara längden, utan även bredden och vinkeln på plåten.

Avhängigt av vilka andra metaller som installeras på taket (t.ex. i form av hängrännor eller hängrännor) kan det också vara lämpligt att begränsa valet av material i enlighet med detta. Detta beror på att vissa metaller inte tål varandra.

En kombination av koppar med andra metaller, som stål eller titanzink, är problematisk i detta avseende. För att undvika överdriven korrosion används därför kopparväggsinfästningar bäst tillsammans med andra kopparplattor.

Köp billiga kopparväggsinfästningar online

När du letar efter vägginfästningar som du kan använda i ditt byggprojekt har du kommit till rätt ställe. I vår butik erbjuder vi dig ett urval av högkvalitativa bröstplattor som du bekvämt kan beställa online.

Köp din väggblinkning billigt från oss i onlinebutiken och få din beställning levererad direkt hem till dig. Med ditt köp drar du nytta av låga priser, pålitlig service och en produktkvalitet som inte lämnar något att önska.