Regntunna

Regntunnor: billig och robust vattenförvaring för trädgården

Under årets varma månader kan du inte undvika att vattna växterna i din trädgård regelbundet. Naturligtvis kan du använda kranvatten för detta ändamål. Detta är dock dyrt och inte heller en bra idé när det gäller miljön.

Det är därför vettigt att i stället sätta upp ett eller flera regnfat och samla upp det vatten som behövs för bevattning i dessa.

Varför ingen trädgård bör vara utan regntunna

  • Med en regntunna kan du spara pengar när du vattnar din trädgård.

  • En regntunna bidrar till att minska onödig konsumtion av dricksvatten.

  • Regntunnor finns i många olika storlekar och former för att passa alla trädgårdar.

  • Regnvatten är oftast bättre för växter än vatten från kranen.

  • En regntunna av hög kvalitet, som du hittar i vår butik, ger poäng med lång livslängd.

Rainvatten från tunnan är bättre för växterna

Förutom att vatten är en bristvara och att det är dyrt att vattna trädgården med kranvatten finns det ytterligare en anledning att samla upp regnvatten.

Vattnet som kommer ur kranen i Tyskland har dricksvattenkvalitet. Den innehåller dock ibland små mängder klor och är ofta ganska kalkhaltig. Båda är en nackdel för växterna i din trädgård, vilket du enkelt kan undvika genom att vattna med regnvatten.

Då det som bekant inte regnar varje dag är det dock nödvändigt att du samlar tillräckligt med vatten när vädret ger dig möjlighet till det. Genom att sätta upp ett tillräckligt antal regntunnor kommer bristen på regn inte att bli ett problem för din trädgård i framtiden.

Regentunnor i alla storlekar

När du vill köpa en regntunna kan du välja mellan olika storlekar . Små vattentunnor har en kapacitet på bara 100 liter, medan särskilt stora regntunnor har tillräckligt med utrymme för att samla upp till 1 000 liter regnvatten.

Vilken storlek som är rätt för dig beror naturligtvis främst på storleken på din trädgård och det tillgängliga utrymmet för installation. Kanske räcker det redan med en enda regntunna med en kapacitet på 200 eller 300 liter för dig. Men kanske behöver du flera regnfat med en volym på 500 liter vardera för att kunna samla in tillräckligt med vatten till dina växter.

Regnfat fyrkantigt eller runt?

När du vill köpa nya regntunnor kan du inte bara välja mellan olika storlekar. Dessutom måste du också bestämma om du vill ha en fyrkantig regntunna eller om du föredrar mer runda vattentunnor. Det finns inget rätt eller fel när det gäller denna fråga. I slutändan är det helt och hållet upp till dig vilken form du vill att din nya regntunna ska ha.

Om du tycker bättre om en fyrkantig regntunna eller tycker att det är lättare att placera den på den avsedda platsen, gör du rätt i att välja detta alternativ. I det här fallet är framför allt smala, fyrkantiga regntunnor en platsbesparande lösning som trädgårdsägare kan använda. Annars kan du lika gärna köpa runda regnvattentunnor och placera dem som vattenförvaring i trädgården.

Regntunnor i olika färger

Förutom storlek och form kan du också välja mellan olika färger när du köper dina nya regntunnor. Till exempel är grå eller antracitfärgade regntunnor populära. Dessutom är blå och gröna regntunnor fortfarande bland klassikerna som finns i många trädgårdar.

Den som gillar det lite mer ovanligt kan också välja mellan olika ovanliga former och köpa, till exempel regntunnor som ser ut som en vinfat. Beroende på stilen i din egen trädgård kan en sådan modell bli en stor visuell höjdpunkt.

Regnbäddstunnor: Vad måste man tänka på?

Om du vill utrusta din trädgård med regntunnor behöver du självklart inget separat tillstånd från byggnadsstyrelsen eller någon annan myndighet. Du kan alltså helt enkelt placera dina regnfat på en lämplig plats i trädgården efter köpet.

Se dock till att marken under fatet är så fast och jämn som möjligt. Om du inte placerar regntunnan på din uteplats kan det vara en bra idé att lägga ut några plattor på den avsedda platsen eller komprimera jorden om det behövs.

Oavsett detta är det naturligtvis en bra idé att placera regntunnorna nära husväggen så att de kan fyllas med regnvatten direkt via stupröret i hängrännan med hjälp av en regnvattensamlare. Annars kommer du att få svårt att samla in en tillräcklig mängd vatten med dina regntunnor.

Behövs regntunnor att tömmas på vintern?

Regentunnor av hög kvalitet är normalt frostskyddade och kan därför lämnas i trädgården även vid minusgrader. De bör dock alltid tömmas helt i början av vintern. När vattnet i regntunnan fryser expanderar det. Detta kan mycket väl leda till onödiga skador även på mycket robusta tunnor och följaktligen kräva ett för tidigt nyinköp.

Köp regntunnor

Regnvattentunnor är ett absolut måste i varje trädgård. Om du behöver en ny regntunna hittar du den i vår butik. Vi erbjuder dig ett urval av robusta vattentunnor i olika utföranden.

Köp ditt regnfat billigt från vår butik och få din beställning bekvämt levererad hem till dig, så att du snart kan börja samla upp regnvatten till dina växter.