Väggkappor

Väggkappor: viktiga för väggens utseende och hållbarhet

En visuellt tilltalande väggkappa får naturligtvis inte saknas på någon vägg. Det finns ett brett utbud av olika former och material att välja mellan. Därför borde det inte vara något större problem att hitta en lämplig väggbeklädnad som uppfyller dina förväntningar.

De viktigaste sakerna att veta om väggbeklädnad i en översikt

  • En väggbeklädnad bidrar till ett attraktivt helhetsintryck på väggen.

  • Om det inte finns ett skydd kan regn och frost skada väggen.

  • Väggbeklädnadsplattor finns bland annat i natursten och betong.

  • Den som väljer en väggbeklädnad i plåt kan till exempel välja mellan aluminium, titanzink och rostfritt stål.

  • För bästa möjliga skydd av murverket bör väggskyddet sticka ut något på sidorna.

  • Det finns väggskyddsplattor i form av platta tak, monopitchtak och sadeltak.

Varför en väggbeklädnad inte bör saknas

En trädgårdsmur fungerar som en snygg gräns för ens fastighet och om den är tillräckligt hög skyddar den också mot nyfikna blickar från grannar och förbipasserande. En professionellt byggd trädgårdsmur håller i flera decennier utan problem, så att det normalt sett inte behövs några större reparationer eller till och med en ny konstruktion.

För att säkerställa att muren håller så länge som möjligt är det dock lämpligt att förse den med ett lämpligt väggskydd. Detta ger inte bara en visuellt tilltalande finish. Det förhindrar också att fukt tränger in i murverket och skadar det med tiden.

Väggkappor av olika material

Om du vill lägga till ett skydd på din trädgårdsmur har du flera alternativ att välja mellan. Du kan till exempel välja en väggbeklädnad i sten eller betong eller en väggbeklädnad i plåt.

Stenmursplattor

Många trädgårdsägare väljer stenmursplattor. Det är förstås bra att använda samma typ av sten som den egentliga väggen är gjord av. Om väggen däremot är putsad och målad spelar de underliggande stenarna ingen roll för valet av väggbeklädnad.

De vanligaste stenar som väggbeklädnadsplattor kan tillverkas av är granit, basalt och sandsten. Stenplattor är i princip robusta och hållbara. Beroende på stenarten finns det dock vissa skillnader när det gäller väggkappans väderbeständighet, vilket bör beaktas när man fattar ett köpbeslut.

Betongplattor för väggbeklädnad

Förutom stenplattor finns det också många betongplattor för väggbeklädnad. Även om betongplattor kanske inte ser lika snygga ut, kan de ha många fördelar. Materialet kan gjutas i vilken form som helst och kan ha olika färger. Detta garanterar att det finns en lämplig väggbeklädnad i betong för praktiskt taget alla väggar.

Betong är dessutom exceptionellt väderbeständig och robust. Därför är betongplattor för väggbeklädnad vanligtvis mycket hållbara, vilket naturligtvis utan tvekan är ett argument för detta material.

Plattor som väggbeklädnad

Som natursten och betong, sist men inte minst, kommer plattor som väggbeklädnad i fråga. Dessa måste naturligtvis vara tillverkade av väderbeständiga metaller, eftersom täckets livslängd annars skulle vara starkt begränsad på grund av korrosion.

I synnerhet är det vanligt med plåtar av aluminium, titanzink eller till och med rostfritt stål. Beroende på det önskade utseendet finns de också till exempel i borstade eller färgbelagda varianter, så att den personliga smaken kan beaktas vid köpet.

Väggbeklädnader i form av plåt har bland annat den fördelen att de är jämförelsevis lätta att hantera och kan monteras med relativt lite arbete. Dessutom är de oftast billigare jämfört med väggplattor av natursten och betong. Om de är av god kvalitet kan de fortfarande få poäng med hållbarheten.

Väggkappor i olika former

Den som letar efter en lämplig väggbeklädnad kommer att upptäcka att det inte bara finns olika material att välja mellan, utan också olika former.

Väggkappor finns i princip i följande former:

  • Flat tak (Ytan är helt platt i den här varianten. )

  • Sluttande tak (I den här varianten är väggkappan något högre på ena sidan, så den har en sluttande yta.)

  • Sluttande tak (När det gäller väggkappor i form av ett sluttande tak konvergerar ytan från båda sidor till en punkt mot mitten.)

Vad ska man tänka på när man köper väggbeklädnad?

För att väggskyddet ska fungera som det är tänkt är det först och främst bra kvalitet som gäller när du köper det. Dessutom är det viktigt att skyddet är något bredare än den faktiska väggen.

Färdigt ska det sticka ut ungefär två till tre centimeter på sidorna. Den resulterande droppkanten gör att vattnet lättare kan rinna av och skyddar på så sätt väggen från fukt så mycket som möjligt.

 Köp högkvalitativ väggbeklädnad billigt online

Du behöver en lämplig väggbeklädnad för din trädgårdsmur, som kan övertyga både visuellt och kvalitativt? I det här fallet har ni precis rätt med oss. I vår webbshop hittar du ett urval av väggbeklädnader av hög kvalitet.

Köp din väggbeklädnad bekvämt online och få den levererad direkt hem till dig. Vi är övertygade om att du kommer att bli nöjd inte bara med våra bra priser, utan också med den enastående kvaliteten på våra produkter.