Odlingslåda

Höga sängar: perfekt för kreativ trädgårdsdesign

 

De tillgängliga alternativen när du designar din trädgård är mycket varierande. Detta gäller särskilt när det gäller att skapa rabatter. Här kan du, förutom konventionella blomster- och grönsaksrabatter, till exempel också lita på att ett fåtal högbäddar skapas som ett lämpligt komplement eller till och med som en komplett ersättning för marknära bäddar.

Högbäddar är mycket mångsidiga. De kan byggas av helt olika material och planteras med många olika växter. Genom att bygga en eller flera upphöjda bäddar väljer du alltså ett praktiskt och modernt designelement som på ett skickligt sätt kan berika helhetsbilden av din kärleksfullt underhållna trädgård.

Om du planerar att skapa upphöjda bäddar i din trädgård är du precis rätt ute hos oss. I vår butik hittar du förutom många andra högkvalitativa produkter för trädgårdsdesign bland annat ett urval av upphöjda bäddar som du kan köpa direkt online och få levererat hem till dig.

 

Det viktigaste om högbäddar i korthet

 

 • Högbäddar av trä är mycket populära och finns i många olika utföranden.
 • Högbäddar av metall, t.ex. aluminium, kännetecknas av god väderbeständighet och lång livslängd.
 • Förutom modeller av trä och metall finns det även högbäddar av plast och sten.
 • Då du fyller med flera lager av olika material säkerställer du en särskilt näringsrik jord i högbädden.
 • Högbäddar är mångsidiga och flexibla och kan planteras med blommor såväl som med frukt och grönsaker eller örter.
 • Med lite hantverksskicklighet kan du bygga en högbädd av material som stenar eller pallar också själv.
 • Högbäddar är inte bara lämpliga för trädgårdsdesign, utan är också ett bra val för balkonger.
 • I vår butik hittar du högkvalitativa högbäddar för din trädgård, som du enkelt kan köpa online.

 

Vad är en högbädd?

 

En Upphöjd säng är en bädd som är upphöjd i stället för på marknivå. För detta ändamål är den utrustad med sidoväggar. De kan vara tillverkade av olika material, till exempel trä, metall eller plast.

 

Högbäddar har många fördelar

Skapandet av högbäddar medför olika fördelar, vilket är anledningen till att fler och fler trädgårdsägare använder sig av den här typen av bäddar när de utformar sina trädgårdar.

Höga sängar kan särskilt vinna poäng med följande fördelar:

 • Höjden gör det lättare att underhålla sängarna.
 • Jorden i den upphöjda bädden värms upp tidigare.
 • Mindre ogräs växer i upphöjda bäddar.
 • Kultiverade växter växer särskilt snabbt med god skötsel.
 • En Upphöjd säng bidrar till en lyckad trädgårdsdesign.

 

Högsängar av olika material

 

Om du bestämmer dig för att skapa en högsäng måste du inte minst också göra ett val när det gäller byggmaterialet. En högbädd kan nämligen byggas av mycket olika material, som alla naturligtvis har sina egna fördelar.

Vilken variant som är den rätta beror framför allt på dina personliga idéer. I de flesta fall kan du alltså välja en individuell lösning och naturligtvis också ta hänsyn till hur din trädgård ser ut i sin helhet. Dina högbäddar ska trots allt inte se ut som främmande kroppar, utan passa väl in i resten av trädgården.

Högsängar kan byggas av följande material:

 • Trä
 • Metall
 • Plastik
 • Steiner

 

Den populära klassikern: Upphöjda träbäddar

 

Högbäddar i trä är utan tvekan en klassiker, och därför är de fortfarande mycket populära bland många amatörträdgårdsmästare. Om du vill att din trädgård ska se så naturlig ut som möjligt, är en högbädd i trä definitivt rätt.

Det finns dessutom ett enormt utbud av olika storlekar och former. På så sätt kan du utforma din upphöjda träbädd mycket individuellt och anpassa den perfekt till resten av trädgården.

Förutom den klassiska varianten, som består av en träram placerad på marken, finns det till exempel modeller som har fötter. Du kan även köpa upphöjda sängar i trä i flera nivåer, som är mycket lämpliga särskilt för balkonger eller terrasser, eftersom de kan rymma mycket växtutrymme på ett litet utrymme.

Ett annat visuellt tilltalande alternativ för en upphöjd säng av trä är också modeller av pilkvistar, som är vävda och därmed påminner om utseendet på en korg.

Som du kan se har upphöjda sängar av trä mycket att erbjuda. När du köper bör du dock vara medveten om att trä till sin natur inte kan stå emot väder och vind för alltid. Du bör därför räkna med att du måste underhålla dina upphöjda träbäddar regelbundet, eller snarare renovera dem, och att materialet oundvikligen måste bytas ut någon gång.

 

Moderna och robusta: högbäddar i metall

 

Inom trä blir metall alltmer populärt när det gäller att bygga attraktiva och robusta högbäddar. Det finns även metallhissbäddar, t.ex. av aluminium eller Cortenstål. Fördelen med detta material är uppenbar. Jämfört med trä är metall vanligtvis mycket mer väderbeständig och lättare att sköta . Med motsvarande god kvalitet kan högbäddar av metall, t.ex. aluminium, stå emot miljöpåverkan i många år utan problem, så att du kan ha glädje av dem under särskilt lång tid.

För övrigt är högbäddar av metall, som de du kan köpa i vår butik, vanligtvis mycket lätta att montera. Även oerfarna amatörträdgårdsmästare har inga svårigheter med att skapa en högkvalitativ Upphöjd säng av metall.

Det går dessutom att välja en högbädd i metall för en särskilt modern design, som beroende på utformningen av resten av trädgården ibland är ett mycket bra val och antingen passar perfekt in i helhetsbilden eller också kan utgöra en bra kontrast.

Om det hela ska verka lite mer rustikt har du dock rätt med en högbädd i cortenstål. Cortenstål utsätts för ytkorrosion, vilket ger materialet dess karakteristiska patina. Samtidigt skyddar det tunna rostskiktet på ytan materialet undertill, vilket gör att cortenstålsresultat har en särskilt lång livslängd.

 

Ett mångsidigt alternativ: upphöjda bäddar av plast

 

Om du vill ha en särskilt billig och snabbt monterbar lösning för att skapa dina upphöjda bäddar kan plast ibland vara ett bra alternativ.

Om du är uppmärksam på god kvalitet när du köper, kan upphöjda bäddar av plast vanligtvis också övertyga med en ganska lång livslängd och god väderbeständighet.

Som trä finns upphöjda bäddar av plast också i otaliga olika former, storlekar och färger. Materialets utseende är delvis inspirerat av träets utseende. Dessutom finns det modeller på marknivå och upphöjda bäddar med fötter.

Vissa upphöjda bäddar av plast ser till och med ut som om de vore gjorda av rotting, vilket ger dem ett särskilt attraktivt utseende. Huruvida en sådan modell tilltalar dig är dock i slutändan en fråga om personlig smak, vilket vi inte kan svara på här.

 

Gjord för evigheten: upphöjda bäddar av sten

 

När det gäller lämpliga material för upphöjda bäddar får sten förstås inte saknas på listan. En högbädd av sten är mycket robust, väderbeständig och hållbar.

Och även om det finns vissa skillnader i detta avseende beroende på stenarten, kan du vanligtvis lita på att din högbädd av sten kommer att hålla i många år utan problem och kan planteras om och om igen.

Oavsett detta brukar högbäddar av sten ha ett särskilt högkvalitativt och attraktivt utseende. En omsorgsfullt murad högbädd är därför en utmärkt dekoration för en smakfullt utformad trädgård och skulle säkert berika din oas av välbefinnande.

Om du bestämmer dig för den här varianten bör du dock tänka på att byggandet av en högbädd av sten jämfört med de andra varianterna vanligtvis innebär en betydligt större arbetsinsats. När allt kommer omkring måste du bygga en stabil vägg av stenarna och gå så noggrant som möjligt för att säkerställa tillräcklig stabilitet hos den upphöjda bädden.

Avhängigt av substratet kan det dessutom hända att du måste gjuta en grund av betong som du sedan kan bygga den upphöjda bädden av stenar på. Om så är fallet kommer arbetet med konstruktionen naturligtvis inte att vara mindre och du måste räkna in extra tid för detta.

 

Rätt storlek på den upphöjda bädden

 

Med all flexibilitet när det gäller material samt form och storlek är det ändå viktigt att hålla sig till vissa gränser när man skapar upphöjda bäddar. Det är sant att en rektangulär högbädd kan vara hur lång som helst. När det gäller bredden bör du dock se till att du lätt kan nå alla växter i rabatten.

Avhängigt av om du bara kan odla din upphöjda rabatt från en eller båda sidorna rekommenderas en bredd på 75 till högst 150 centimeter. Om du har bestämt dig för att skapa en rund högbädd bör diametern inte överstiga 100 centimeter.

 

Fyllning av högbäddar: Vad ska man leta efter?

 

För att växterna ska kunna växa optimalt är det naturligtvis viktigt att du fyller den upphöjda bädden med bördig jord. I princip har du olika alternativ för att göra detta. En ganska platt Upphöjd säng kan helt enkelt fyllas med blomjord.

Du kan också fylla din upphöjda bädd med flera lager av olika material. Det är lämpligt att fylla fyra olika lager ovanpå varandra i sängen. Den exakta tjockleken på de enskilda lagren beror på det tillgängliga materialet och höjden på den upphöjda bädden som helhet.

Det nedersta lagret bör bestå av spillvirke, t.ex. tunna grenar eller kvistar från buskar och liknande växter. Gräsklipp eller löv är lämpliga för det andra lagret. Fyll sedan den upphöjda bädden med ett lager halvmogen kompost. Slutligen är det sista lagret ett tjockt lager av högkvalitativ växtjord som du kan plantera de växter du vill.

 

Varför ska en högbäddsfyllning bestå av flera lager om det är möjligt?

 

Och även om det som sagt inte är obligatoriskt att fylla den upphöjda bädden med flera lager har detta tillvägagångssätt ett antal viktiga fördelar för planteringen.

För det första kommer de nedersta lagren i den upphöjda bädden att ruttna med tiden. Detta garanterar att växterna får viktiga näringsämnen under en längre tidsperiod, vilket naturligtvis har en positiv effekt på deras tillväxt.

Beroende av detta genereras värme när de lägre lagren ruttnar. Detta leder till att jorden i den upphöjda bädden har en relativt hög temperatur. Det betyder att du kan börja plantera relativt tidigt på året och att växterna vanligtvis växer märkbart snabbare tack vare värmen.

 

När är det nödvändigt att fylla på högbäddar?

 

Om du har fyllt dina högbäddar i flera lager kommer ytan att sätta sig en liten bit varje år. Detta beror på att materialet i de lägre lagren ruttnar bit för bit. För att motverka detta är det bara att fylla på med lite växtjord på våren.

Ungefär fem eller sex år efter den första fyllningen bör allt material i den upphöjda rabatten ha ruttnat och blivit humus. Du kan fördela detta på de vanliga bäddarna i trädgården och sedan fylla på din upphöjda bädd med de olika lagren.

 

Behövs det ett skydd för sorkar i upphöjda bäddar?

 

Galler kan orsaka stor skada i trädgårdar och ibland förstöra hela grönsaksbäddar. Som trädgårdsägare bör du därför skydda dina omsorgsfullt skötta växter från dem så gott du kan.

Avhängigt av typ och placering av den upphöjda bädden kan det vara klokt att förse botten med ett så kallat sorkargaller. Detta är ett tätt nät av ståltråd som förhindrar att dina växter faller offer för de irriterande gnagarna.

Om din högbädd är en så kallad bordsbädd är det naturligtvis inte nödvändigt att installera ett sorkargaller eftersom det inte har någon kontakt med marken. Detta gäller naturligtvis också för högbäddar som placeras på stenar på t.ex. terrassen. I det här fallet är det oftast tillräckligt skydd mot de glupska gnagarna även om man inte har ett murmeldjursgaller.

 

Plantering av högbäddar: valet är ditt

 

Högbäddar erbjuder inte bara otaliga möjligheter när det gäller form , storlek och material som används för att bygga dem. De kan också planteras med en mängd olika växter. Denna mångsidighet är naturligtvis en stor del av deras attraktionskraft och spelar säkert en avgörande roll för att upphöjda bäddar blir allt vanligare i trädgårdar.

Om du i första hand är intresserad av en visuellt tilltalande utformning av din trädgård kan du plantera dina upphöjda bäddar med färgglada blommor. Alternativt kan du naturligtvis plantera grönsaker och frukt, t.ex. tomater och jordgubbar, i dina upphöjda bäddar eller till och med skapa en upphöjd örtbädd.

 

Plantering av högbäddar med blommor

 

Självklart är det vettigt att välja blommor när man planterar högbäddar. På så sätt kan du se till att din trädgård blir särskilt färgstark. I princip finns det praktiskt taget inga gränser för ditt val av blommor.

Du kan därför fritt utveckla dig inom ramen för dina möjligheter och plantera dina upphöjda rabatter helt enkelt med dina favoritblommor. Se dock till att utrymmet i rabatterna är tillräckligt stort för de blommor du väljer och att växterna är lämpliga för den aktuella platsen. Beroende på om din högbädd ligger mer i skugga eller i sol kan andra blommor vara ett bra val att plantera.

Men om du följer några enkla regler kan du se fram emot att blommorna i din högbädd blir ett riktigt blickfång som säkert kommer att glädja inte bara dig själv, utan även dina gäster i framtiden.

 

Plantering av frukt och grönsaker i högbäddar

 

Högbäddar är inte bara lämpliga för att plantera blommor. Dessutom kan de också användas för att odla frukt och grönsaker. Möjligheterna i detta avseende är förvånansvärt varierande. Plantera till exempel tomater, paprika, rädisor eller sallad i dina högbäddar.

För exempel ger jordgubbar frukt. Särskilt om du har barn kommer de att acceptera de hälsosamma och söta snacks som du har i din egen trädgård under garanti med entusiasm.

Och även om du naturligtvis inte blir självförsörjande över en natt på det här sättet, är det ett utmärkt sätt att plantera upphöjda odlingsbäddar med frukt och grönsaker för att skapa variation på tallriken och använda din egen trädgård på ett särskilt förnuftigt sätt.

 

Högbäddar med örter för kräsna hobbyister

 

Härter är ett annat bra sätt att plantera högbäddar. Med en upphöjd örtbädd kan du få in varierande smaker i ditt kök. Plantera till exempel basilika, persilja, oregano, rosmarin eller till och med salvia.

Du kommer snabbt att upptäcka hur lätt det är att plantera en upphöjd örtbädd med lite övning och omsorg om växterna. Särskilt om du bara har en liten Upphöjd säng och inte heller har en egen trädgård är örter det perfekta valet för att utnyttja odlingsutrymmet på bästa sätt.

 

Högsängar: även en bra idé för balkongen

 

En högsäng är inte bara lämplig att bygga upp i trädgården. Dessutom är upphöjda bäddar också ett utmärkt val för balkonger. Särskilt om du kanske inte har en egen trädgård har du möjlighet att ändå plantera blommor eller till exempel grönsaker och använda det begränsade utrymmet på rätt sätt.

För balkongen finns det förutom konventionella upphöjda bäddar naturligtvis också lösningar med flera nivåer. På så sätt får du mer yta för plantering utan att behöva ytterligare utrymme.

Avhängigt av hur stor den upphöjda bädden du vill skapa på din balkong är det dock viktigt att du tänker på vikten. Detta beror på att en större Upphöjd säng med motsvarande mängd jord definitivt kan bli ganska tung. Av säkerhetsskäl bör du därför alltid se till att du inte överskrider balkongens bärförmåga.

 

Kan du bygga en upphöjd säng själv?

 

Om du vill bygga en högbädd i din trädgård är det enklaste sättet att göra det förstås att köpa ett lämpligt kit som passar dina behov. Alternativt kan du bygga din upphöjda bädd men också ganska själv, om du har lite hantverkskunskap och kan lägga ner den tid som krävs för detta.

Det finns många olika alternativ för din upphöjda bädd av märket självbyggeri. Om du till exempel bestämmer dig för att använda stenar som byggnadsmaterial kan du i princip utgå från att du måste bygga din upphöjda bädd själv. Ett annat mycket populärt alternativ som visar sig vara en kreativ lösning när det gäller trädgårdsdesign är att bygga en högbädd av pallar.

 

Bygg själv upphöjda bäddar med stenar som håller länge

 

Om du vill bygga en Upphöjd säng av stenar är det särskilt viktigt att förbereda marken. Först och främst måste marken naturligtvis vara jämn. Du bör också förbereda en lämplig grund för din stenmur. Den kan bestå av antingen ett komprimerat lager grus med sand som sprids över eller av betong.

För att bygga grunden krävs ytterligare arbete. Det är dock mycket viktigt att förhindra att den färdiga upphöjda bädden sjunker med tiden efter byggnationen på grund av dess tunga vikt. Se därför till att du tar dig tid och inte hoppar över det här steget.

När grunden är klar kan du bygga stenmuren som kommer att fungera som väggen i din hemmagjorda upphöjda säng till önskad höjd. Det är därför viktigt att du går försiktigt fram och att du gör din vägg rak. Annars är tillräcklig stabilitet inte garanterad senare.

Förkläd nu insidan av den färdiga väggen med en lämplig film. Använd för detta ändamål t.ex. speciell bubbelplast eller till och med ett robust dammfoder. Nu kan du fylla din upphöjda bädd och slutligen börja plantera enligt dina idéer.

 

Bygg kreativa upphöjda bäddar av pallar själv

 

Gamla träpallar lämpar sig utmärkt för att bygga en ovanligt snygg upphöjd bädd av dem. Allt du behöver för detta ändamål är förstås pallar, samt skruvar och vinkelförband. Dessutom behöver du för ditt byggprojekt fortfarande en träplatta som lämpar sig som golv samt folie och träskyddsmedel.

Avhängigt av hur många pallar du använder kan du bygga upphöjda bäddar i helt olika storlekar. Pallarna fungerar vanligtvis som sidoväggar och bottenplattan ser till att jorden stannar kvar i den upphöjda bädden. Du kan fästa basplattan på pallarna antingen på marknivå eller på en höjd. Om du väljer det senare alternativet behöver du mindre jord och ser till att din upphöjda bädd av pallar inte är för tung.

När du har skruvat ihop pallarna och bottenplattan ordentligt bör du behandla skalet på din självbyggda upphöjda bädd med träskyddsmedel. På så sätt ser du till att materialet blir mer väderbeständigt och att dess livslängd förlängs. När allt kommer omkring vill du njuta av ditt byggprojekt så länge som möjligt.

När detta är gjort och träskyddsmedlet har torkat bör du klä insidan av din upphöjda pallbädd med folie. Särskild bubbelplast fungerar mycket bra för detta ändamål. Det skyddar träet från fukt från jorden och motverkar därmed bland annat mögelangrepp på materialet.

I slutändan behöver du bara fylla din egentillverkade högbädd av pallar och plantera den enligt dina idéer. Om du vill kan du naturligtvis också förse den med ytterligare dekoration.

För att säkerställa längsta möjliga hållbarhet rekommenderas det förresten att placera den upphöjda bädden av pallar på terrassen. Om du ändå vill placera den på marken i din trädgård är det bäst att lägga några stenplattor under den för att öka träets hållbarhet.

 

Köp högkvalitativa upphöjda bäddar online billigt

 

Vill du skapa upphöjda bäddar i din trädgård? Då är du precis rätt i vår butik. Hos oss hittar du högbäddar i olika utföranden. Köp din högbädd bekvämt på nätet och få den pålitligt och snabbt hemlevererad.

När du beställer i vår butik kan du naturligtvis lita på att produktkvaliteten och servicen inte lämnar något övrigt att önska. Våra produkter övertygar med ett utmärkt pris-prestandaförhållande. Vi är därför övertygade om att du kommer att bli helt nöjd med din nya upphöjda säng.